Bedre tekster: At være

Gør dit sprog mere spændende med dette simple råd

Dette indlæg handler ikke om en fejl, man ofte begår, men giver blot et lille trick til, hvordan man kan gøre sin tekst mere levende. Nemlig ved at undgå unødig brug af verbet at være

Det er smukt bare at være – men det er også kedeligt, når det sker på skrift. Unødvendig brug gør hurtigt en tekst statisk, og hvor ofte “er” noget egentlig bare?

For hurtigt at gøre dit sprog mere levende, kan du lave en hurtig søgning i din tekst efter verbets forskellige bøjninger og dernæst overveje, om nogle af dem kunne erstattes af alternative verber.

Vi er heldige på dansk, at verbet ikke – som på fx de latinske sprog – bøjes efter, hvilken person man taler om. Derfor er det meget få søgninger, der skal til, førend du har fundet de steder, hvor du har brugt verbet (uden anførselstegn):

” være “

” er “

” var “

” har været “ – værst er denne. Det bliver hurtigt kedeligt at læse om noget, der har været.

Brugen af søgefunktionen i tekstbehandlingsprogrammer udgør i øvrigt også et glimrende værktøj til at finde kommaer, passiver og meget andet. Navnlig brugen af passiver trækker al dynamik ud af en tekst, så hvis du gerne vil skrive mere levende, kan du med fordel læse mit indlæg herom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *