Bedre opgaver: Proces

At have en god proces i opgaveskrivningen er noget af det vigtigste. Det holder dig fra stress. Det holder dig igang, for du ved altid, hvad du skal lave. Det hjælper dig til at overskue opgaven, hvilket alt andet lige typisk munder ud i et bedre produkt.

For at gøre din store opgave mere overskuelig vil jeg anbefale dig, at du tænker på din opgaveproces i to dimensioner: En tidsdimension og en “task”-dimension.

Tidsdimensionen er disponeringen af tiden, du har til rådighed til at skrive din opgave. Altså den plan, du skal lægge for, hvornår du gør hvad.

“Task”-dimensionen er hvad du gør på de forskellige stadier.

Billedet herunder illustrerer, hvordan en typisk opgaveproces kan se ud:

I ovenstående eksempel har jeg taget udgangspunkt i et 20-ugers bachelorforløb. Den tid, du har til rådighed kan sagtens være en anden, men med procenterne kan du selv regne ud, hvor meget tid, du bør bruge på hvert stadium.

(Og ingen vejledning uden et forbehold: Nu kan den slags jo ikke 100% standardiseres – du kan jo gå på et studium, hvor du skal lave forsøg og selve skriveprocessen typisk er meget kort.)

De to dimensioner hænger selvfølgelig uløseligt sammen, men ved at lægge det ud på denne måde, får du ro til at koncentrere dig om netop den “task”, du skal løse her og nu. Det frigør med andre ord den mentale energi, du ellers risikerede at brænde af på at bekymre dig om du når i mål eller ej.

Hvis du holder dig til min metode, når du i mål. Og du når det i god tid.

Kan jeg garantere, at du danser igennem processen? Nej – det er stadig dig, der skal gøre arbejdet. Men jeg kan vise dig, hvordan du kan “hacke” hvert trin af din opgaveskrivning, så du hele tiden oplever fremdrift i dit arbejde.

***

Hvordan griber man det så an med de to dimensioner?

Tidsdimensionen er let:

Du tager et ark papir og skriver datoer ned for det antal uger, du har til rådighed.

Tidsplanen deler du derefter op i dele svarende til opdelingen i illustrationen ovenfor.

Når du har gjort det, skriver du det ned i hver periode, som står i de tilsvarende mørkeblå blokke.

SÅ! – så har du disponeret din tid.

Lad være med at lave det mere detaljeret end det. Detaljerede tidsplaner er gift for en god proces!

Jeg skriver et indlæg om det senere, men kort sagt er detaljerede tidsplaner en kæmpe kilde til stres, fordi det er alt for nemt at komme bagud, og fordi der ikke er megen tilfredsstillelse i at følge med den. Samtidig risikerer du at tidsplanen kommer til at diktere, hvad du skal arbejde på, og det er ikke meningen.

Det er nemlig “task”-dimensionens funktion.

Hvorfor vil jeg så overhovedet have dig til at lave denne øvelse? Fordi den giver den et overblik over de store linjer i processen – så kan du koncentrere dig om netop den del af processen, du har gang i.

Og hvad om tidsplanen skrider? Intet problem! Prøv at holde den, men der er ikke lagt 20% ind som buffer for ingenting, vel?

Nå – nu har du ro i maven, fordi du kan se, hvor du skal starte. Så lad os komme i gang!

Din første “task” er valg af emne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *